Wednesday, June 29, 2016

Tujuan Tadarus Al Quran


Apa Tujuan Sebenar tadarus. Khatam bukan tujuan asal tadarus yang dilakukan oleh Nabi s.a.w. Antara sebabnya:

1- Perkataan tadarus yang berasal dari 'darasa' yang bermakna mempelajari. Jika khatam dijadikan tujuan utama, maksud mempelajari ini biasanya tidak tercapai.

2- Tujuan Rasulullah s.a.w. bertadarus dengan Jibril ialah untuk memperdengarkan dan menyemak bacaan. Jika khatam itu tujuan yang utama, tentulah tidak berlaku tadarus melainkan selepas Al Quran itu sempurna diturunkan.

3- Imam Bukhari dan Muslim meriwayatkan bahawa Saidatina Fatimah r.a. berkata: “Sesungguhnya Jibril datang kepada Rasulullah untuk memperdengarkan bacaannya kepada Rasulullah setiap tahun sekali. Dan Jibril telah melaksanakan yang demikian pada tahun Nabi wafat, dua kali”.

Jika khatam merupakan tujuan utama, nescaya Nabi s.a.w.mengkhatamkan Al-Quran dalam tadarusnya bersama Jibril paling kurang 2 kali dalam setahun sebagaimana yang dilakukan pada akhir hayatnya.

Kesimpulan:

Tujuan asal tadarus ialah untuk memperelokkan dan menyemak kembali bacaan. Dan sebaiknya bacaan itu difahami. Kerana itu,lebih sesuai jika tadarus diadakan secara berkumpulan untuk sama-sama mendapat manfaat. Dan elok juga dilakukan perbincangan ringkas selepas tadarus berkenaan ayat-ayat yang dibaca.

Walau bagaimanapun, jika mampu, sewajarnya seorang Muslim berusaha mengkhatamkan Al-Quran paling kurang sekali dalam bulan Ramadhan dengan menjaga adab-adab dan hak-hak Al-Quran itu sendiri. Rasulullah s.a.w.pernah bersabda yang bermaksud: "Ramai orang membaca Al-Quran, sedangkan Al-Quran itu melaknatnya."

Bacalah Al-Quran dengan tartil. Moga-moga kita tidak tergolong dalam golongan itu. In.sya Allah, aamiin.

[Sumber FB Norhasri Mohmad Jadi]

No comments:

Post a Comment