Saturday, June 18, 2016

Amalan Menghadiahi Al Fatihah


RAHSIA AL-FATIHAH YANG JARANG ORANG TAHU

1. Al Fatihah - Seringkali di baca untuk arwah.
2. Al Fatihah - Tanpa membacanya solat kita tidak sah
3. Al Fatihah - Menjadi petunjuk bagi yg buntu dan resah.
4. Al Fatihah - Jika merindui seseorang, maka bacalah.
5. Al Fatihah - Dibaca ditiup pada beras, bagi anak yg bemasalah.
6. Al Fatihah - Salah satu surah penawar sihir, sabda rasulullah SAW.
7. Al Fatihah - Terjemahannya indah, hafalnya mudah.
8. Al Fatihah - Sunat dibaca ketika masuk dan keluar rumah.
9. Al Fatihah - Sunat dibaca ketika dirimu sedang marah.
10. Al Fatihah - Bersama amalkan, tiada resah walaupun resah.

FADHILAT AMALAN MENGHADIAHKAN ALFATIHAH

Bukan mudah mendidik anak-anak. Kita hanya ada peluang untuk melentur mereka sekali sahaja. Bila sudah menjadi buluh, tersilap cara, bimbang akan 'patah riuk' jadinya.

Bila melihat ramai muda-mudi sekarang yang rosak akhlaknya, kita yang ada anak pun cemas juga. Andai sudah tersalah didik, masa bukannya boleh berpatah balik. Allahu Akbar!

Hari ini mari kongsikan rahsia seorang bapa. Kata si bapa, ada satu amalan yang dilakukannya secara istiqamah. Setiap kali lepas solat, dia akan hadiahkan al-Fatihah buat anak-anaknya.

Amalan tu bermula sejak Allah 'mengetuk hatinya' ketika mendengar satu kuliah di masjid. Kata penceramah, ramai yang malas hadiahkan al-Fatihah kepada Baginda Rasulullah s.a.w. Dia yang tidak pernah melakukannya serta-merta diterpa rasa sebak lalu menangis teresak-esak.

Sejak itu, amalan menghadiahkan bacaan al-Fatihah mula menjadi tabiatnya. Selesai solat, itulah ikhtiarnya. Dihadiahkan Al-Fatihah untuk Rasulullah s.a.w., kedua arwah ibubapanya, isteri kesayangannya dan juga anak-anak permata hatinya. Barangkali berkat amalan mudah itu, dia hidup tenang dan berjaya.

Kita mungkin biasa membaca al-Fatihah sebagai wirid selepas solat. Namun selepas ini, jangan lupa niatkannya sebagai hadiah. Sebut satu persatu nama penerimanya. Secara automatik, dengan hanya satu amalan, pahala kita akan jadi berganda-ganda. Sudah dapat pahala membacanya, dapat pula pahala bersedekah dan mendoakan kebaikan untuk mereka.

Mulai sekarang, ketika ini, jom kita cuba buat perkara mudah yang disukai Allah. Jangan lupa, setiap kebaikan yang kita kirimkan untuk orang lain, pasti akan kembali pula kepada kita. Subhanallah.

Jom kita beramal secara istiqomah hadiahkan al-Fatihah untuk Rasulullah s.a.w., kedua ibubapa kita, untuk suami/isteri kesayangan serta anak-anak permata hati kita. Usah lupa hadiahkan untuk diri sendiri juga.

Aamiin. In sya Allah, semoga mendapat barakah yang berterusan hingga ke Jannah.

[Petikan FB Mohd Soffian]

No comments:

Post a Comment