Thursday, June 23, 2016

Mata Hati Pintu Hati


Mata menjadi pintu hati. Patuhnya mata hati dengan perintah dan larangan Allah, maka terkawallah mata hati dari alahan hawa nafsu pancaroba kehidupan keduniaan yang menghayalkan.Mata hati akan menjadi sahabat paling setia untuk membentuk rohani dan jasmani seseorang atas landas kemuliaan atau rohani dan jasmani seseorang semakin terancam ke jurang kehinaan.Mata hati menjadi saluran untuk memperolehi taufik dan hidayah Allah. Untuk memperolehi hidayah Allah cukupkah sekadar kita menyatakan *HIDAYAH MILIK ALLAH* tentunya menjadi tidak.

Mengapa semua perkara melibatkan HATI? ...Ada apa dengan HATI?

Di dalam rohani dan jasmani seseorang, yang paling berkuasa adalah hati. Hati yang memilih antara kebaikan dengan keburukan. Hati yang memberikan isyarat kepada akal untuk melakukan sesuatu perkara.

Imam Al-Ghazali mengatakan bahawa hati ini umpama raja yang paling berkuasa dalam diri manusia.Pancaindera dan segala anggota badan bagaikan rakyat jelata yang tunduk dan patuh pada pemerintahan yang berkerajaan hati.

Mata hati juga adalah tempat CINTA BERTAKHTA. Cinta Allah, cinta Rasul Nya dan cinta hamba-Nya. Dapatkah kita menjaga dan mengutamakan cinta Allah kepada kita? Sebagai sempadan cinta sesama insan.

CINTA itu mampu mengawal dan menewaskan mata hati. Sebagai contoh andai seseorang itu mencintai sesuatu, maka fokusnya, tenagannya, upayanya semua ditumpukan kepada apa yang dia cintai. Sehinggakan ada yang alfa cinta itu hak Allah.

Dengan izin dan kerana Allah berwaspadalah sentiasa, apabila sesama manusia, kita dalam persekitaran mencintai dan dicintai. Baginda Rasulullah Sallallahu alai'hi wassalam pernah bersabda, "Seseorang akan menjadi hamba kepada apa-apa yang dicintainya." (HR Bukhari).

No comments:

Post a Comment