Tuesday, October 4, 2011

Jom Ke Dapur


serenemaklong.blogspot.com

DAPUR merupakan gedung di mana terdapat berbagai bahan dan makanan yang boleh diguna untuk meningkatkan kesihatan kita. Jom kita lihat sebahagian daripada khasiat bahan yang tersimpan di dalamnya.

Halia
Halia (Zingiber Offilinal) berasal dari kelompok Zingiberaceae, tumbuhan yang sangat terkenal dalam bidang perubatan sejak zaman dahulu. Selain diguna dalam masakan, ia berkhasiat untuk membuang angin dalam badan, melawaskan pembuangan air, membantu penghadaman, mengecutkan rahim serta merangsang otot wanita baru bersalin, menghalang pembentukan leukotrieme atau radang hasil tindak balas kimia di dalam badan dan merangsang peredaran darah.

Kunyit
Daun dan isi kunyit banyak diguna dalam masakan. Selain itu ia juga diguna oleh masyarakat Melayu sebagai jamu terutama untuk mengecutkan rahim wanita baru bersalin. Kunyit juga ditumbuk bersama sedikit garam dan dilumur ke bahagian perut sebelum dibarut kemas.

Seperti halia, kunyit juga mampu mengeluarkan angin daripada badan di samping menyembuhkan luka dalaman kerana ia anti-anflimasi. Tidak kurang juga orang yang menggunakan kunyit sebagai pupur bagi melicinkan kulit wajah.

Kaum Cina menggunakan kunyit untuk melancarkan peredaran darah di samping menghilangkan kesan lebam dan darah beku. Dalam perubatan Thai, kunyit diguna untuk merawat bisa patukan ular tedung.       

Kacang Hijau Cepat Empuk
Merebus kacang hijau memang mengambil masa yang lama. Untuk menjadikan ia cepat empuk bila dimasak, tuang air panas ke atas kacang hijau yang telah dicuci bersih, tutup rapat selama beberapa minit. Selepas itu rebus seperti biasa.

Menghilangkan Bau Tengik Minyak Masak
Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan beberapa helai daun pandan. Goreng hingga garing. InsyaAllah bau tengik akan hilang dan minyak itu boleh digunakan semula.

PADA hari ini walau ke mana pun kita mengalihkan pandangan, yang terpapar di mata ialah manusia gemuk dan obes. Punca utama ialah cara pemakanan tidak sihat yang  terdiri daripada makanan berproses.

Sayur-sayuran dan buah-buahan jarang diambil. Malah ramai yang tidak suka kepadanya. Pernah seorang doktor muda mengaku yang dia tiada selera hendak makan sayur-sayuran dan buah-buahan. Itu doktor, kalau orang biasa tentu berlebih lagi. 

Kegemukan dan obes umpama bom jangka yang boleh meletup pada bila-bila masa sahaja. Tahu-tahu mangsanya terkulai layu akibat serangan jantung, strok, kanser dan diabetes. Semua penyakit ini adalah disebabkan gaya hidup masa kini.

Mari kita hidangkan makanan berkhasiat setiap hari demi kesihatan keluarga. Pada mulanya memang sukar untuk menelan namun jika terus diamalkan lama kelamaan makanan seperti ini akan menjadi kebiasaan dan akhirnya digemari pula. Di bawah ini ada beberapa contoh:     

Kerabu Aneka Ikan Pari
Ikan pari yang dilumur serbuk kunyit dan garam digoreng, kemudian leraikan isinya. Dalam sebuah mangkuk, gaulkan isi ikan dengan daun kaduk dan serai yang dimayang halus.
Dalam sebuah mangkuk lain, campurkan bawang merah dan belacan yang dikisar, 3 sudu besar pati santan, 2 sudu besar sos cili padi, 2 sudu besar kicap pedas, 3 sudu besar kuah rojak madu dan kerisik. Tambah garam dan gula jika perlu.
Sebelum disaji, gaul rata semua campuran sos dan ikan. Hidangkan segera.  

Salad Buah-buahan
Masukkan ke dalam sebuah mangkuk hirisan pisang berangan, buah pir, epal, jambu,  oren, buah tamar dan kismis. Tuangkan ke atasnya ½ cawan jus oren yang dicampur dengan sedikit gula.
Tutup mangkuk dengan kerajang aluminium dan simpan dalam peti sejuk.
Sebelum dihidang, taburkan dengan coklat parut.

Sup Salad
Alas piring dengan daun salad yang lebar.
Tumis bawang besar dan kentang dadu selama 5 minit. Masukkan 800ml air dan kiub stok ayam. Setelah menggelegak, perlahankan api dan tutup periuk. Renih sehingga kentang empuk. Keluarkan sup daripada periuk.
Masukkan daun salad hijau dan daun ketumbar yang dihiris halus. Dikisar hingga sebati.
Masukkan semula ke dalam periuk bersama 2 sudu krim dan 200ml air untuk mendapatkan kepekatan yang sesuai.
Sajikan dengan hirisan daun salad merah. 


No comments:

Post a Comment