Tuesday, October 11, 2011

Jalan-Jalan Cari Makan Tepi Jalan


serenemaklong.blogspot.com

Sebahagian besar penghuni kota gemar makan di luar. Alasan utama ialah tidak ada masa hendak memasak makanan sendiri. Bergantung pada kedudukan kewangan masing-masing, ada yang makan di gerai, kedai kopi, restoran mahupun di food court. Persoalannya ialah selamatkah makanan itu?

Tanyalah pada diri sendiri mengenai kualiti makanan yang disuapkan ke mulut. Fikirkan tentang minyak masak, peralatan, pinggan mangkuk dan air yang diguna dalam penyediaan makanan serta minuman; ramuan seperti garam, bahan perasa, gula, rempah dan sebagainya; sama ada sayur-sayuran dan buah-buahan, daging, ikan dan telur yang digunakan itu bebas daripada bahan pencemar dan toksin; bahan pembungkusan; kebersihan kawasan tempat makan yang dipilih; kesihatan dan kebersihan pengendali makanan; tarikh luput dan keselamatan makanan dalam tin, botol dan bekas yang diguna, juga makanan kering.    

Terdapat kira-kira 300,000 tempat makan di negara ini. Andaikan satu tempat makan melayan 200 pelanggan sehari, kira-kira 600 juta hidangan dimakan oleh orang ramai. Ini bererti 2.14 juta hidangan dimakan di luar rumah dalam sehari oleh penduduk negara ini yang jumlahnya kira-kira 28 juta.   

Tabiat makan ini mempunyai implikasi besar ke atas kesihatan rakyat Malaysia amnya. Dalam satu kajiselidik yang dilakukan di Lembah Klang lima tahun lalu, daripada 10 lelaki yang melebihi 50 tahun, 7 mengidap diabetes, tekanan darah tinggi dan masalah jantung. Sekarang kanser merupakan pembunuh nombor satu di Malaysia, disusuli oleh penyakit jantung.

Jika semua makanan yang dijual itu menyihatkan dan layak untuk dimakan, mengapa begitu ramai pula orang yang sakit? Jika kita semua makan makanan yang sama, bererti kita juga akan mengidap penyakit yang serupa.   

Mari lihat komponen makanan kegemaran kita. 98 peratus air paip diambil dari sungai-sungai yang tercemar. Disebabkan kualiti air kurang terjamin, ramai yang memasang penapis air di rumah masing-masing. Tetapi jika penapis air benar-benar menyingkirkan semua toksin dan kimia berbahaya, mengapa masih ramai yang sakit?

Kita minum dua liter air sehari tetapi jika ia tercemar, ginjal turut terjejas sama, yang mana akhirnya akan merosakkan organ dalaman, sel dan sistem badan.

Rakyat Malaysia gemar makan makanan bergoreng. Apa sahaja boleh digoreng, daripada pisang hingga ayam dan ikan. Jika sesetengah tempat makanan itu mengitar semula minyak masak yang telah diguna, ia menjadi minyak trans atau “minyak mati“ yang tidak boleh diubah menjadi tenaga dan akhirnya disimpan sebagai lemak yang menyumbat saluran darah.

Bahan-bahan perasa seperti garam, pengawet dan pewarna makanan bertindak sebagai radikal bebas yang merosakkan sel-sel tubuh. Gula dan garam yang lazim diguna sebagai pengawet makanan adalah penyebab tekanan darah tinggi. Asid benzoik, bromida, natrium nitrit dalam makanan yang disalai, beta agonist dalam daging dan kloroform dalam ikan masin, sekadar menyebut beberapa nama, merupakan racun sitoplasmik yang membunuh sel-sel bakteria dan juga manusia.

Keju yang dibungkus secara berasingan, botol air plastik, botol kicap, bekas minyak masak, kertas lilin, dan pinggan mangkuk plastik menyerapkan molekul plastik ke dalam sistem makanan yang mana dalam jumlah kecil pun boleh membawa berbagai masalah kesihatan.

Ini termasuk kerosakan struktur otak, hiperaktiviti, meningkatkan sifat agresif dan menjejas kemampuan belajar, meningkatkan pembentukan lemak dan risiko obesiti, mengubah fungsi sistem ketahanan tubuh, merangsang sel-sel kanser prostat, membesarkan saiz prostat serta mengurangkan penghasilan sperma.

Ia juga menyebabkan akil baligh datang awal sebelum masanya, merangsang pembesaran payu dara, mengganggu pusingan pembakaan, kehilangan fungsi ovari, perubahan dalam tingkahlaku jantina tertentu dan tingkahlaku seksual tidak normal.

Sajian yang disediakan di rumah lebih selamat kerana kita yang mengawal kemasukan garam dan gula, bahan makanan yang berkualiti lagi bersih serta penggunaan pinggan mangkuk yang bersih lagi selamat.

Kerja menyediakan makanan sendiri sebenarnya tidak memerlukan banyak masa. Malah ada beberapa jenis hidangan yang tidak perlu dimasak langsung, contoh sandwic dan salad. Dengan daya kreativiti masing-masing kita dapat mengelakkan diri daripada menjadi mangsa penyakit gaya hidup. 

No comments:

Post a Comment