Saturday, September 17, 2016

California - Tanah KhalifahBerbicara tentang California, ramai yang tidak tahu kosa kata ‘California’ sebenarnya berasal dari istilah dalam Islam. California memiliki akar kata yang dapat diertikan sebagai ‘Tanah Khalifah’.

Keterangan itu bermula pada tahun 1500 ketika seorang penulis Sepanyol, Garci Rodríguez de Montalvo menulis sebuah Novel berjudul "Las Sergas de Esplandián" yang diterbitkan di Sevilla pada Julai 1510. Novel yang popular masa itu mengisahkan tentang Ratu pejuang Muslimah yang dikenali dengan nama Ratu Califia.

Nama Califia sendiri berasal dari kosa kata Arab “Khalifah”, yang merupakan sebutan bagi pemimpin dalam sebuah pemerintahan Islam. Kata ‘Khalifah’ diucapkan dengan “Califa” dalam aksen bahasa Sepanyol. Dalam novelnya itu, Montalvo menamakan tempat sang Ratu memerintah itu dengan sebutan “California”, bererti “Tanah Califia”.

Ketika orang Sepanyol menjelajahi pantai Baja, California pada pertengahan tahun 1500-an, mereka menganggap tanah yang mereka kunjungi itu menyerupai mitos karakter tanah California yang disebutkan dalam novel Montalvo. Mereka menyebut tanah itu dengan California. Nama California melekat sampai hari ini.

California merupakan sebuah negeri yang terletak di pesisir barat Amerika Syarikat, dengan penduduk palingr ramai di A.S. Ibu kotanya, Sacramento terletak di Central Valley. Andaikata California sebuah negara merdeka, ia akan berada dalam kedudukan ekonomi ke-9 di dunia pada tahun 2012. Kod singkatan pos di A.S. baginya adalah CA, sementara singkatan di Associated Press adalah Calif.

California juga pendorong dominan dari budaya Amerika dan juga ekonomi negara itu, menyumbangkan peningkatan teknologi dan hukum, sebagai tambahan juga membayar lebih ke sistem federal dari keuntungan yang diterimanya. Ia juga memiliki kota-kota terbesar dan menarik di negara A.S. seperti Los Angeles, San Diego, dan San Francisco.

Di tengah dan timur negara bagian ini ada Sierra Nevada, yang merupakan tempat dari gunung tertinggi di AS, Gunung Whitney dengan ketinggian 4.421m. Di Sierra juga ada Taman Nasional Yosemite yang terkenal di dunia. Di selatan terletak Transverse Ranges dan sebuah danau berair masin yang besar, Laut Salton. Gurun tengah-selatan disebut Mojave. Di timur laut Mojave terletak Death Valley, yang merupakan titik terpanas di Amerika Utara. Titik terendah Death Valley dan puncak Gunung Whitney terpisah kurang dari 200 mil.


Inilah tanah khalifah pilihanmu ya Allah untuk hamba Allah seperti Allahyarham Haron Din. Haron, 76, meninggal dunia pada 10.10 pagi Jumaat lepas waktu Malaysia di Hospital Stanford University, San Francisco, Amerika Syarikat akibat komplikasi jantung. Jenazahnya dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Five Pillars Farm Livermore, California, Amerika Syarikat.

Berikut adalah wasiat Allahyarham ketika menyampaikan kuliah maghrib di Surau Andalusia, Bandar Lagun Merbok, Sungai Petani, Kedah.

Ciri orang mukmin yang hebat ialah:

1. Dia meninggalkan dunia, sebelum dia meninggal dunia.
2. Dia bersedekah sampai kaya, bukan dah kaya baru bersedekah.
3. Dia berdakwah sampai jadi alim, bukan dah alim baru berdakwah.
4. Dia datang ke masjid dan surau sampai ke tua, bukan dah tua baru nak ke masjid dan surau.
5. Dia beramal sampai ikhlas, bukan dah ikhlas baru nak beramal.

Ini antara amalan Allahyarham Ustaz yang boleh kita teladani dalam usaha menegakkan Agama Allah.


No comments:

Post a Comment