Wednesday, May 17, 2017

Maafkan Saudaramu
Rasulullah s.a.w. pernah bercerita tentang dua orang insan iaitu Fulan A dan Fulan B yang berlutut di hadapan Allah S.W.T.

Fulan A menuntut haknya kerana dianiaya oleh Fulan B. Allah S.W.T. menyuruh Fulan B mengembalikan hak Fulan A. Tetapi Fulan B sudah tidak ada apapun kebaikan dirinya untuk dikembalikan kepada Fulan A. Lalu Fulan A memaksa Fulan B menanggung dosa-dosanya.

Tiba-tiba Rasulullah s.a.w. terhenti bercerita dan menangis. Kemudian Baginda bersabda, "Sesungguhnya itulah hari yang paling mengerikan kerana SETIAP ORANG INGIN AGAR ORANG LAIN DAPAT MENANGGUNG DOSANYA. "

Selepas seketika Baginda meneruskan cerita bahawa Allah S.W.T. memerintahkan Fulan A mendongakkan kepala dan memerhatikan syurga-syurgaNya.

Fulan A:
Ya, Tuhanku! Aku melihat beberapa kota yang diperbuat daripada perak. Dan aku nampak gedung-gedung diperbuat daripada emas bertaburan mutiara. Untuk siapakah itu, wahai Tuhanku? Untuk nabi atau orang siddiq (orang-orang yang jujur dan teguh pendirian agama) atau untuk orang syahid yang manakah?

Allah S.W.T:
Semua ini untuk setiap orang yang mampu membelinya.

Fulan A:
Wahai Tuhanku, siapakah yang mampu membelinya?

Allah S.W.T:
KAMU YANG MAMPU MEMBELINYA.

Fulan A:
(seakan tidak percaya) Dengan apa dapat aku membelinya?

Allah S.W.T:
DENGAN MEMAAFKAN SAUDARAMU.

Fulan A:
Wahai Tuhanku, aku telah memaafkannya.

Allah S.W.T:
Kalau begitu genggamlah tangan saudaramu dan masuklah kamu berdua ke dalam syurga.

Kemudian Rasulullah s.a.w. membaca Firman Allah:
"... Kerana itu bertaqwalah kamu kepada Allah dan perbaiki hubungan di antara sesama kamu..." (Surah al Anfal #1).

No comments:

Post a Comment