Wednesday, November 30, 2016

Pokok Semalu Dan WanitaPada suatu hari Rasulullah sa.w. berjalan-jalan bersama puteri baginda Saiditina Fatimah r.a. Setiba mereka berdua di bawah sebatang pohon tamar, Fatimah terpijak pohon semalu, kakinya berdarah lalu dia mengadu kesakitan.

Fatimah mengatakan kepada ayahandanya apalah gunanya pohon semalu itu berada di situ dengan nada yang sedikit marah. Rasulullah s.a.w. dengan tenang berkata kepada puteri kesayangannya, bahawasanya pohon semalu itu amat berkait rapat dengan wanita.

Fatimah terkejut. Rasulullah s.a.w.
menyambung kata-katanya lagi Para wanita hendaklah mengambil pengajaran daripada pohon semalu ini dari aspek iaitu :

- Pohon semalu akan kuncup apabila di sentuh .Ini di ibaratkan bahawa wanita perlu mempunyai perasaan malu (pada tempatnya) .

-Semalu mempunyai duri yang tajam untuk mempertahankan dirinya.Oleh itu ,wanita perlu tahu mempertahankan diri dan maruah sebagai seorang wanita muslim .

- Semalu juga mempunyai akar tunjang yang sangat kuat dan mencengkam bumi. Ini bermakna ,wanita solehah hendaklah mempunyai keterikatan yang sangat kuat dengan Alllah Rabbul Alamin .

- Semalu akan kuncup dengan sendirinya apabila senja menjelang .Oleh itu para wanita sekalian kembalilah ke rumahmu apabila waktu semakin senja.

“Ambillah pengajaran dari pohon semalu walaupun hanya sepohon tumbuhan yang kecil “

No comments:

Post a Comment