Tuesday, November 29, 2016

Hebatnya Surah Al Ikhlas


SEBELUM MEMULAKAN KERJA:

Membaca ayat ini sebelum anda memulakan apa-apa saja kerja maka akan keluarlah iblis dan syaitan yang berada di dalam tubuh dan juga di sekeliling kita. Mereka akan berlari keluar umpama cacing kepanasan.

SEBELUM MASUK KE RUMAH:

Sebelum masuk rumah, baca surah Al-Ikhlas sebanyak 3 kali. Masuk dengan kaki kanan dan dengan membaca Bismillah. Beri salam kepada anggota rumah dan sekiranya tiada orang di rumah berilah salam kerana malaikat rumah akan menyahut.

Amalkan dalam bersolat kerana salam pertama (ia wajib) yang diucapkan pada akhir solat akan membantu kita menjawab persoalan kubur. Apabila malaikat memberi salam, seorang yang jarang bersolat akan sukar menjawab salam tersebut. Tetapi bagi mereka yang kerap bersolat, amalan daripada salam yang diucap di akhir solat akan menolongnya menjawab salam malaikat itu.

KETIKA SAKIT:

Sabda Rasulullah s.a.w: "Barangsiapa membaca surah Al-Ikhlas waktu sakit sehingga dia meninggal dunia, maka dia tidak akan membusuk di dalam kuburnya, akan selamat dia dari kesempitan kuburnya dan para malaikat akan membawanya dengan sayap mereka melintasi titian siratul mustaqim lalu menuju ke syurga. Demikian diterangkan dalam Tadzikaratul Qurthuby.

KHATAM AL QUR'AN:

Rasulullah s.a.w pernah bertanya sebuah teka-teki kepada sahabatnya: "Siapakah antara kamu yang dapat khatam Qur'an dalam jangka masa dua-tiga minit?" Tiada seorang dari sahabatnya yang menjawab. Malah Saiyidina Ummar telah mengatakan adalah mustahil untuk mengkhatam Qur'an dalam begitu cepat. Kemudian Saiyyidina Ali mengangkat tangannya. Saiyidina Ummar bersuara kepada Saiyidina Ali bahawa Saiyidina Ali (yang sedang kecil pada waktu itu) tidak tahu apa yang dikatakannya itu. Lantas Saiyidina Ali membaca surah Al-Ikhlas tiga kali. Rasulullah s.a.w menjawab bahawa Saiyidina Ali betul.

Membaca surah Al-Ikhlas sekali ganjarannya sama dengan membaca 10 jus kitab Al-Quran. Lalu dengan membaca surah Al-Ikhlas sebanyak tiga kali khatamlah Quran kerana ia sama dengan membaca 30 jus Al-Quran.

PAHALA MEMBACANYA:

Berkata Ibnu Abbas r.a. bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: "Ketika saya (Rasulullah s.a.w) Israk ke langit, saya telah melihat Arasy di atas 360,000 sendi dan jarak jauh antara satu sendi ke satu sendi ialah 300,000 tahun perjalanan. Pada tiap-tiap sendi itu terdapat Padang Sahara sebanyak 12,000 dan luasnya setiap satu Padang Sahara itu seluas dari timur hingga ke barat.

Pada setiap Padang Sahara itu terdapat 80,000 malaikat yang mana kesemuanya membaca surah Al-Ikhlas. Setelah mereka selesai membaca surah tersebut maka berkata mereka: 'Wahai Tuhan kami, sesungguhnya pahala dari bacaan kami ini kami berikan kepada orang yang membaca surah Al-Ikhlas sama ada lelaki mahupun perempuan.'

Sabda Rasulullah s.a.w lagi: "Demi Allah yang jiwaku di tangan-Nya, sesungguhnya Qul Huwallahu Ahad itu tertulis di sayap malaikat Jibrail a.s, Allahhus Somad itu tertulis di sayap malaikat Mikail a..s, Lamyalid walam yuulad tertulis pada sayap malaikat Izrail a.s, Walam yakullahu kufuwan ahad tertulis pada sayap malaikat Israfil a..s."

No comments:

Post a Comment