Wednesday, November 23, 2016

Khasiat Petai Belalang


Buahnya berbentuk pipih seperti buah petai cuma bijinya kecil dan buahnya juga nipis. Buahnya berwarna hijau ketika muda dan akan berubah menjadi perang apabila matang.

Biji Petai, apabila dimakan dapat merawat masalah hati (LIVER), BUSUNG, BENGKAK BUAH PINGGANG, juga MEMBUNUH CACING dalam perut serta usus, ia keluar bersama najis.

Daun petai boleh digunakan untuk merawat DEMAM KUNING. Caranya ialah dengan merebus daun petai, kemudian airnya dibuat minum. Daunnya kaya dengan Vitamin C, Zat Besi, dan protein.

Daun petai belalang ditumbuk bersama beras disapukan pada leher untuk merawat BATUK. Untuk merawat CAMPAK, campuran ini disapu pada seluruh badan.

Daun petai belalang MELEGAKAN GIGITAN SERANGGA BERBISA. Caranya ialah dengan menumbuk lumat daun petai belalang dan tampal pada tempat yang kena gigitan dan sengatan. Daunnya yang muda enak dibuat sayur, terutamanya masak lemak. Walaupun daunnya tidak menghasilkan bau petai, apabila dimasak, masakan tersebut akan mengeluarkan aroma petai.

Akar (kulit akar) khusus untuk rawatan DIABETES, juga direbus kemudian airnya diminum. Amalkan selalu.

Merawat MASALAH BUAH PINGGANG - Keringkan sejumlah petai belalang. Masukkan petai-petai yang telah dijemur kering itu ke dalam air panas. Minumlah ia setelah membiarkan seketika. Sangat mujarab. Setelah beberapa kali meminumnya, boleh jumpa doktor untuk diperiksa. Insya-Allah ada perubahan.

Berdasarkan penelitian yang diperolehi daripada The New England Journal of Medicine mendapati amalan memakan petai setiap hari berupaya menurunkan risiko kematian akibat STROK sebanyak 40 peratus.

Petai dikatakan berupaya membantu individu yang ingin BERHENTI MEROKOK. Vitamin B6, B12, kalium dan magnesium yang terdapat di dalam petai dikatakan berupaya membantu tubuh sembuh cepat daripada ketagihan nikotin.

Kandungan zat besi yang tinggi, petai berupaya menstimulasi pembentukan sel darah merah sekali gus mengurangkan derita pesakit ANEMIA.

Petai memiliki kandungan serat yang tinggi bagi membantu memudahkan proses pencernaan sekali gus mengelakkan masalah SEMBELIT.

Hasil kajian yang dilakukan oleh Institut Psikologi Austria, mendapati tekanan yang dialami akibat kerja menyebabkan ramai yang memilih coklat untuk mengurangkan tekanan. Makanan tersebut sebenarnya membuatkan anda berhadapan dengan masalah kegemukan. Amalan memakanan petai berupaya mengatasi masalah KEGEMUKAN.

Petai dipercayai dapat mengurangkan DEPRESI kerana ia mengandungi Trytophan yang berupaya merubah diri menjadi lebih relaks dan tidak tertekan.

[Foto: Zawidatul Asma Zainuddin]
No comments:

Post a Comment