Saturday, July 16, 2016

Rakyat Gagalkan Coup de etat Di Turki

Laporan awal dari Asyraf Farique di Istanbul:


"Sebelum FB di kawasan saya disekat ada beberapa perkara yang ingin saya sampaikan:

1) Berhati-hati dalam membaca dan menilai berita. Mcm cnn, washington post, fox news, bbc, guardian, economist, rt, mereka berkemungkinan menjadi echo propaganda media kepada plan revolusi tentera pada kali ini. (Buktinya saya di sini, tidak melihat perkara itu seperti digambar)

2) Sebaiknya, baca daripada sumber Turki sendiri seperti Daily Sabah, dan Al Jazeera, saya rasa agak neutral.

3) Walau media barat melaporkan ramai rakyat lari ke rumah, hakikatnya masih ramai lagi di luar tengah makan ais krim. So chill (gambaran suasana)

4) Tentera kelihatan di mana sahaja, dan menutup jalan-jalan besar, tutup bridge bhosporus, airport dan kuasai media.

5) Erdogan menjangkakan perkara ini akan diselesaikan secepat mungkin.

6) Cubaan yang terhampir revolusi dilakukan adalah pada 2010 di mana 49 tentera turki di tahan. Sebelumnya adalah ketika zaman Erbakan. 1913, Ottoman, 1960, 1971, 1980, 1993 dan 1997

7) Tentera berkuasa melindung kedaulatan sekular dalam perlembagaan dan mana-mana pemerintah yang dilihat cuba mengugat sekular akan digulingkan.

8) Doakan keselamatan kami di sini.

10) Sekarang sedang memerhati perkembangan bersama teman di sini. Katanya masih lagi tidak official, sentimen media untuk menakut-nakutkan

Wallahualam

حَسْبُنَا اللَّهُ وَنِعْمَ الْوَكِيلُ

Asyraf Farique,
Istanbul."


Warga Turki keluar beramai-ramai, melakukan apa saja untuk untuk menggagalkan rampasan kuasa.Ada yang memanjat kereta kebal dan ada yang berbaring di hadapannya!!!


Pihak polis Turki berjaya memberkas ramai tentera yang belot terhadap kerajaan Turki serta cuba melakukan rampasan kuasa.


Orang awam melakukan sujud syukur di atas kejayaan menggagalkan usaha kotor ini. Bersama laungan zikir dan azan, rakyat Turki turut membanjiri jalan raya bagi menghalang kudeta (coup de etat).

Alhamdulillah, cubaan rampassan kuasa berjaya digagalkan dalam masa LIMA JAM.

No comments:

Post a Comment