Wednesday, July 27, 2016

Apa Itu Dunia Akhirat dan ImanSeorang Sultan mengambil seorang Ustaz menjadi menterinya. Dia diberikan istana, gelaran, isteri yang cantik dan pelbagai kemewahan. Satu hari Sultan memanggil Menteri Agamanya dan bertanya TIGA soalan. PERTAMA! Apa itu Dunia..? KEDUA! Apa itu Akhirat..? KETIGA! Apa itu Iman..?

Sultan hanya memerlukan jawapan yang tepat dan jitu saja. Tidak mahu syarahan yang panjang. Menteri Agama terpinga-terpinga mencari jawapan yang memuaskan hati Sultannya. Sultan jadi murka dan memberi tempoh seminggu untuk mencari jawapannya. Kemudian Sultan menghantar wakilnya kepada Menteri itu dengan titah bahawa segala kemewahan yang diberi akan dirampas jika gagal memberi jawapan yang dikehendaki.

Menteri jadi runsing yang amat sangat memikirkan akan kehilangan segala-galanya jika gagal memberi jawapan.Dia tidak dapat tidur, makan pun tidak lagi berselera, cakap pun sudah lain macam. Dia telah mengumpulkan ramai cerdik pandai untuk mendapatkan jawapan tetapi gagal. Akhirnya Menteri keluar dari istana untuk mencari orang yang boleh merungkaikan keresahannya sekaligus menyelamatkan apa yang dimilikinya.

Masa hampir tiba. Menteri makin berserabut memikirkan akan kehilangan segalanya. Sehari sebelum sampai tempoh masa tersebut, dia duduk termenung di bawah sepohon pokok besar mengenangkan nasibnya. Sedang dia termenung, si Menteri tadi terpandang seorang tua yang sedang berkebun. Bila matahari terik di kepala, orang tua itu berhenti makan tengah hari dan solat Zohor. Diajaknya si Menteri makan bersama. Menteri yang kerunsingan memikirkan jawatan, istana dan kemewahan yang akan lesap tidak langsung berselera lagi. Orang tua itu bertanya, "Tuan, nampak macam ada masalah..? Boleh hamba tolong..?"

Menteri pun memberitahu kisahnya dan soalan-soalan Sultan beserta syarat-syaratnya kepada orang tua yang baik hati itu.Soalan pertama, apakah itu dunia? Maka dijawab orang tua tadi..! *"Dunia ialah apa-apa amalan yang kita buat untuk ditinggalkan. Hal ini diketahui oleh hati masing-masing..!"

Soalan kedua, apakah itu akhirat? Maka dijawab orang tua tadi..! Akhirat ialah apa-apa amalan yang kita buat untuk dibawa ke sana tanpa ada apa-apa maksud dunia di dalamnya. Ini pun diketahui oleh hati masing-masing..!"

Dan soalan ketiga, apakah itu iman? Maka orang tua itu pun berkata, "Akan aku bagi tahu petang nanti selepas solat Asar!

Bila tiba waktu Asar, mereka solat Asar berjemaah. Selepas solat, si Menteri terus bertanya, *"Apa itu iman..?" Pada masa itu terdapat beberapa ekor anjing sedang makan sisa-sisa makanan tengah hari. Orang tua itu memberi syarat, untuk memberi jawapan yang ketiga, dia mesti makan bersama anjing-anjing itu. Si Menteri berfikir berkali-kali. Makan dengan anjing ni najis berat. Tak makan nanti jawatan lesap, harta melayang, hidup susah dan melarat..! Nak dapat kerja lain bukan senang. Fikir punya fikir akhirnya si Menteri pun buat keputusan untuk makan bersama anjing-anjing itu..!

Apabila saja si Menteri duduk untuk makan bersama anjing-anjing itu, orang tua tadi pun pegang kolar bajunya dan berkata,*"Wahai Tuan..! Inilah Iman. Bagi mereka yang ada iman, mereka sanggup kerugian segala dunianya tetapi tidak akan sanggup melanggar perintah Allah..! Akan tetapi mereka yang tidak ada iman akan sanggup melanggar perintah Allah untuk selamatkan dunianya..!"

[Copy Paste dari Facebook]

No comments:

Post a Comment