Wednesday, February 15, 2017

Mendoakan Orang Hasilnya MakbulSeorang pemuda sering solat berjemaah di sebuah masjid. Tidak pernah ketinggalan.

Seorang sheikh tua sangat kagum melihat kerajinan pemuda itu. Berbeza dengan pemuda-pemuda lain yang lalai mengerjakan solat berjemaah.

Oleh kerana pemuda ini seorang yang baik dan taat pada agama, kawan-kawannya selalu meminta pemuda ini mendoakan mereka. Alhamdulillah! Doanya selalu dimakbulkan Allah Taala. Kawan yang minta dia doakan dapat jodoh, akan berkahwin. Kawan yang minta dia doakan dapat anak, isteri kawannya akan mengandung. Begitulah seterusnya, apa sahaja yang didoakan pasti akan dimakbulkan oleh Allah.

Sampailah masa pemuda itu sendiri berkahwin dan isterinya mengandung. Ketika isterinya hampir melahirkan anak, pemuda itu berdoa agar anaknya yang bakal lahir sempurna sifat dan anggota badannya.

Namun, apa yang menyedihkan, anak pemuda tersebut cacat dan tidak sempurna. Pemuda tersebut hairan kenapa doanya sudah tidak dimakbulkan Allah Taala.

Sejak itu, doa pemuda tadi sudah tidak dimakbulkan lagi oleh Allah. Apabila pemuda ke masjid, dia terperasan seorang syeikh tua di masjid itu sudah tidak kelihatan.

Dia bertanya kepada jemaah di sana. Mereka mengatakan syeikh tua tersebut telah meninggal dunia.

Kemudian, datang seorang lelaki berkata kepada pemuda tersebut, "Kamu tahu tak, syeikh itu selalu berdoa kepada kamu, ya Allah! Makbulkanlah segala permintaan pemuda itu. Setiap hari syeikh itu mendoakan untuk kamu."

Pemuda tersebut terkejut mendengar khabar itu. Dia rasa insaf dan dia sedar bahawa bukan doa dia yang dimakbulkan Allah, tetapi doa syeikh tersebut.

Allahu Akbar!

Kita hidup senang dan mudah di dunia ini kadang-kadang atas keikhlasan doa orang lain. Anak-anak bahagia kerana doa ibubapanya yang tidak pernah putus. Suami/isteri diberi kemudahan dalam urusan kerana doa pasangan mereka yang Ikhlas.Ibubapa bahagia di alam barzakh kerana kiriman doa anak-anak yang soleh.Pelajar berjaya atas keberkatan doa seorang guru yang tidak pernah jemu.Sahabat/Kawan bahagia di dunia ini kerana ada doa sahabat lain yang tulus. Dan kita semua selamat dari bencana mungkin masih ada lagi doa para ulama di dunia ini.

Allahu Allah!

*Siapa lah kita untuk mendabik dada, berkata akulah segalanya*.

[Mahadi Razak]

No comments:

Post a Comment