Wednesday, July 17, 2013

Khasiat Kurma

serenemaklong.blogspot.com






KURMA, salah satu makanan khas bila bulan Ramadan tiba. Rasanya manis dan sering dimakan oleh Rasulullah.

Antara khasiatnya yang jarang diperkatakan adalah:
·      kurma tidak menyalurkan bakteria dan mikrob. Ulat yang ada di dalam kurma lama dapat memusnahkan ameba dan membunuh bakteria yang mungkin menyerang manusia.
·      orang yang memakan kurma setiap hari tidak akan didekati jin.
·      ekstrak kurma dapat mengubati kemandulan wanita.
·      menjadi makanan dan ubat paling penting bagi para angkasawan.
·      kurma lebih sihat daripada kaviar.
·      sabut pokok kurma adalah pembersih paling baik bagi tubuh dan dapat melindungi dari penyakit kulit.
·      kurma direbus dan diminum seperti teh dapat menggembirakan hati.
·      kurma barhi dianggap eliksir bagi lelaki kerana dapat menggiatkan kelenjar dan menguatkan saraf.
·      setiap 100 gram kurma mengandungi 318 kalori, setara dengan 315 kalori yang terkandung dalam setiap 100 gram madu.
·      sebutir kurma dapat membekalkan kalori yang cukup untuk aktiviti seharian.
·      makanan paling baik untuk askar di medan perang kerana membekalkan kalori, menguatkan dan menggiatkan kelenjar adrenal.
·      terdapat sejenis pokok kurma yang mati seiring dengan kematian pemiliknya.
ada 1,450 jenis kurma di seluruh dunia.
·      mengandungi protein tumbuhan yang mudah dicerna.
·      mengandungi vitamin A, B, C, biotin, riboflavin, dan lainnya.
·      bermanfaat mengubati kekurangan darah kerana kandungan zat besinya tinggi.
·      dapat menguatkan rahim ketika melahirkan kerana mengandungi hormon pitosin yang mengatur proses kelahiran.
·      dapat mencegah keradangan kerana mengandung antiseptik dan antirematik.
·      mengandungi kadar serat baik yang membantu gerakan usus dan mencegah sembelit.
·      dapat melindungi usus besar dari kanser.
·      mengekang nafsu makan.
·      jenis kurma berkalori paling rendah adalah ‘ajwah Madinah, razizi,  dan rabi’ah, sementara hulwah ha`il hanya memiliki tidak lebih 67 kalori setiap 100 gram, sesuai untuk mengawal berat badan.
·      jenis kurma paling banyak mengandungi mineral, vitamin, potasium dan besi adalah rabi’ah Madinah.
·      dapat mengurangi ketegangan saraf akibat aktiviti kelenjar tiroid  melampau.
·      dapat mengurangi rasa lapar pada orang yang berpuasa.
·      dapat menyediakan perut untuk menerima makanan dan mencegah sembelit.
·      dapat melancarkan kencing dan mencuci ginjal.
·      dapat membersihkan liver dari racun dan meredakan pergolakan saraf.
·      kurma basah (rutab) mengandungi kadar gula tinggi yang mudah dicerna dan diserap seperti glukosa.
·      kurma basah dapat menurunkan tekanan darah bagi perempuan hamil dan menormalkannya ketika prakelahiran.
·      kurma basah dapat membersihkan usus besar (kolon) sehingga bermanfaat untuk membantu dan memudahkan proses melahirkan.
·      kurma terdiri dari 21% air, sejumlah besar vitamin, 2,1% protein, 18% lemak, 73% gula dan 3% serat.
·      kandungan kalori dari 1 kg kurma sama dengan kandungan 1 kg daging.
·      kandungan nutrisi 1 kg kurma mentah setara dengan 3 kg makanan lain.
·      dapat memelihara kelembapan dan kecerahan mata serta menajamkan pandangan pada malam hari.
·      dapat melembabkan usus sehingga memeliharanya dari radang dan infeksi.
·      membekalkan tubuh dengan fosfor yang membantu proses berfikir.
·      memakan kurma sebelum makan pagi dapat membunuh cacing.
·      dianggap sebagai makanan paling baik di gurun kerana dapat disimpan dalam masa yang lama tanpa rosak.
·      kadar serat dalam kurma pada fasa rutab sekitar 2% dan meningkat hingga 4% pada kurma yang disimpan.
·      makanan tahan lama.
·      mengandung glutathione yang baik sebagai antioksidan.

Selamat menuju kejayaan dalam Ramadan ini.

No comments:

Post a Comment