Thursday, May 30, 2013

Khasiat Daun Kucai

serenemaklong.blogspot.com



KUCAI memang sedap jika dimasak kacau goreng dengan udang. Ia juga mempunyai khasiat yang tinggi seperti berikut:

 ·      Mengubati sakit tekak, juga sakit perut yang ringan.
 ·      Melindungi daripada penyakit jantung, angin ahmar dan  membantu tubuh menentang bakteria penyebab penyakit. 
·      Meredakan senggugut, keputihan, darah tinggi dan sembelit. Kucai juga mampu meningkatkan kebolehan tubuh mencerna lemak.
·      Merangsang selera makan, membersihkan hidung tersumbat, mengurangkan kembung dan mencegah nafas berbau.
·      Agen antiseptik untuk membunuh bakteria jahat yang terdapat dalam usus dan menjadi perangsang dalam proses pengecutan serta pengembangan usus. 
·      Sumber vitamin C yang mampu mencegah selesema dan mempercepatkan penyembuhan dengan cara membantu tubuh mengeluarkan mukus/lendir. Ini disebabkan adanya sebatian sulfur dalam kucai yang berupa ekspektoran (perembes kahak) semulajadi.
·      Menurunkan tahap kolesterol menerusi kemampuannya  merangsang tubuh mencerna lemak.



No comments:

Post a Comment