Thursday, November 11, 2010

Khasiat Ulam (Bahagian 2)

Ulam adalah makanan pembuka selera yang istimewa dan boleh dipelbagaikan cara menghidangnya. Makanan kaya khasiat ini lazimnya dimakan segar atau dicelur seketika sahaja supaya zatnya tidak hilang.   

GELANG PASIR
Portuloca oleraca

Khasiat bagi 100 gram bahagian yang boleh dimakan:
Tenaga - 44.0 kalori
Lembapan - 84.6 %
Protein - 2.5 gram
Lemak - 0.2 gram
Karbohidrat - 8.0 gram
Serat - 2.0 gram
Abu - 2.7 gram
Kalsium - 164.0 miligram
Fosforus - 13.0 miligram
Besi - 2.8 miligram
Beta Karotena - 2940.0 mikrogram
Aktiviti Vit. A - 490.0 miligram
Riboflavin (B2) - 0.2 miligram
Asid Askorbik (Vit. C) - 14.0 miligram

Bahagian dan cara dimakan
Pucuk dan daun yang lembut dicelur dan dimakan sebagai ulam. Sesuai dimakan dengan sambal belacan.

KANGKUNG
Ipomea reptans

Khasiat bagi 100 gram bahagian yang boleh dimakan:
Tenaga - 29.0 kalori
Lembapan - 90.9 %
Protein - 3.1 gram
Lemak - 0.2 gram
Karbohidrat - 3.6 gram
Serat - 1.0 gram
Abu - 1.2 gram
Kalsium - 88.0 miligram
Fosforus - 9.0 miligram
Besi - 5.2 miligram
Natrium - 65.0 miligram
Kalium - 78.0 miligram
Beta Karotena - 4760.0 mikrogram
Aktiviti Vit. A - 793.0 mikrogram
Riboflavin (B2) - 0.55 miligram
Niasin - 0.6 miligram
Asid Askorbik (Vit. C) - 48.5 miligram

Bahagian dan cara dimakan
Batang yang lembut dan daun perlu dicelur sebelum dimakan sebagai pembuka selera. Sesuai dimakan bersama sambal belacan, sambal kacang atau sambal santan pekat.

DAUN SELASIH
Ocimum basilicum

Khasiat bagi 100 gram bahagian yang boleh dimakan:
Tenaga - 38.0 kalori
Lembapan - 87.5 %
Protein - 3.3 gram
Lemak - 0.4 gram
Karbohidrat - 5.4 gram
Serat - 1.8 gram
Abu - 1.6 gram
Kalsium - 94.0 miligram
Fosforus - 21.0 miligram
Besi - 1.8 miligram
Beta Karotena - 1440.0 mikrogram
Aktiviti Vit. A - 240.0 mikrogram
Tiamin (B1) - 0.1 miligram
Riboflavin (B2) - 0.33 miligram
Asid Askorbik (Vit. C) - 45.9 miligram

Bahagian dan cara dimakan
Daun dimakan bersama nasi sama ada sebagai ulam atau kerabu. Rasanya lemak, payau dan pedas.

MENGKUDU
Morinda citrifolia

Khasiat bagi 100 gram bahagian yang boleh dimakan:
Tenaga - 30.0 kalori
Lembapan - 89.1 %
Protein - 3.9 gram
Lemak - 0.6 gram
Karbohidrat - 2.2 gram 
Serat - 3.0 gram
Abu - 1.2 gram             
Kalsium - 114.0 miligram
Fosforus - 14.0 miligram
Besi - 2.8 miligram
Beta Karotena - 9600.0 mikrogram
Aktiviti Vit. A - 1600.0 mikrogram
Tiamin (B1) - 0.15 miligram
Riboflavin (B2) - 0.32 miligram
Asid Askorbik (Vit. C) - 115.00 miligram

Bahagian dan cara dimakan
Pucuk dan daun yang lembut direbus dan boleh dimakan bersama sambal belacan serta boleh dibuat kerabu.

PEGAGA
Hydrocotyle asiatica

Khasiat bagi 100 gram bahagian yang boleh dimakan:
Tenaga - 37.0 kalori
Lembapan - 87.7 %
Protein - 2.0 gram
Lemak - 0.2 gram
Karbohidrat - 6.9 gram
Serat - 1.6 gram
Abu - 1.6 gram
Kalsium - 171. 0 miligram
Fosforus - 32.0 miligram
Besi - 5.6 miligram
Beta Karotena - 4430.0 mikrogram
Aktiviti Vit. A - 738.0 mikrogram
Tiamin (B1) - 0.09 miligram
Asid Askorbik (Vit. C) - 48.5 miligram

Bahagian dan cara dimakan
Bahagian daun dan akar dimakan. Sesuai dengan sambal belacan, sambal kelapa dan sambal udang.

Sumber: Khasiat Ulam terbitan FAMA

No comments:

Post a Comment