Thursday, November 11, 2010

Khasiat Ulam (Bahagian 1)

Ulam adalah makanan pembuka selera yang istimewa dan boleh dipelbagaikan cara menghidangnya. Makanan kaya khasiat ini lazimnya dimakan segar atau dicelur seketika sahaja supaya zatnya tidak hilang.   

ARING-ARING/ KEMAK JANTAN
Eclipta alba

Khasiat bagi 100 gram bahagian yang boleh dimakan:
Tenaga - 39.0 kalori
Lembapan - 88.0 %
Protein - 2.3 gram
Lemak - 0.9 gram
Karbohidrat - 5.5 gram
Serat - 1.1 gram
Abu - 2.2 gram
Kalsium - 195.0 miligram
Fosforus - 10.0 miligram
Besi - 3.3 miligram
Beta Karotena - 11100.0 mikrogram
Aktiviti Vitamin A - 1850.0 mikrogram
Asid Askorbik (Vit. C) - 37.0 miligram 

Bahagian dan cara dimakan
Daun lembut dan pucuk dimakan segar sebagai ulam bersama sambal tempatan

BELUNTAS
Pluchea indica

Khasiat bagi 100 gram bahagian yang boleh dimakan:
Tenaga - 60.0 kalori
Lembapan - 81.8 %
Protein - 2.9 gram
Lemak - 0.2 gram
Karbohidrat - 11.7 gram
Serat - 1.0 gram
Abu - 2.4 gram
Kalsium - 223.0 miligram
Fosforus - 22.0 miligram
Besi - 2.9 miligram
Beta Karotena - 1850.0 mikrogram
Aktiviti Vitamin A - 308.0 mikrogram
Tiamin (B1) - 0.1miligram
Asid Askorbik (Vit.C) - 81.8miligram

Bahagian dan cara dimakan
Pucuk atau daun muda dijadikan sebagai pembuka selera, dimakan segar atau dicelur bersama sambal belacan atau dibuat kerabu.

PUCUK BETIK
Carica Papaya

Khasiat bagi 100 gram bahagian yang boleh dimakan:
Tenaga - 59.0 kalori
Lembapan - 83.3  %
Protein - 5.6  gram
Lemak - 0.4 gram 
Karbohidrat - 8.3 gram
Serat - 1.0 gram
Abu - 1.4  gram
Kalsium - 290.0 miligram
Fosforus - 25.0 miligram
Besi - 6.4 miligram
Beta Karotena - 17340.0 mikrogram 
Aktiviti Vit. A - 2890.0 mikrogram
Riboflavin (B2) - 0.37 mikrogram
Asid Askorbik (Vit. C) - 124.0 mikrogram       

Bahagian dan cara dimakan
Daun muda atau pucuk dimakan sebagai ulam bersama sambal belacan dan dibuat kerabu. Bunga betik dijadikan ulam dan dibuat kerabu.

DAUN KESUM
Polygnum hydropiper

Khasiat bagi 100 gram bahagian yang boleh dimakan:
Tenaga - 58.0 kalori           
Lembapan - 82.4 %
Protein - 3.9 gram
Lemak - 0.4 gram
Karbohidrat - 9.8 gram
Serat - 2.1 gram
Abu - 1.4 gram
Kalsium - 154.0 miligram
Fosforus - 12.0 miligram
Besi - 4.2 miligram
Beta Karotena - 9000.0 mikrogram
Aktiviti Vit. A - 1500.0 mikrogram
Asid Askorbik (Vit. C) -118.0 miligram

Bahagian dan cara dimakan
Daun dimakan terus sebagai ulam dan sesuai dimakan dengan sambal belacan, sambal kelapa atau sambal udang. Daun kesum biasa digunakan untuk membuat laksa dan masak asam pedas. Enak juga dibuat kerabu.

PUCUK GAJUS
Anacardium occidentale

Khasiat bagi 100 gram bahagian yang boleh dimakan:
Tenaga - 35.0 kalori
Lembapan - 89.1 %
Protein - 3.8 gram
Lemak - 0.2 gram
Karbohidrat - 4.5 gram
Serat - 1.5 gram
Abu - 0.9 gram
Kalsium - 53.0 miligram
Fosforus - 29.0 miligram
Besi - 3.5 miligram
Beta Karotena - 3920.0 mikrogram
Aktiviti Vit. A - 653.0 mikrogram
Riboflavin (B2) - 1.19 miligram
Asid Askorbik (Vit. C) - 91.0 miligram

Bahagian dan cara dimakan
Pucuk muda atau daun yang lembut dimakan bersama sambal belacan, sambal kelapa dan sambal udang atau boleh dibuat kerabu.

Sumber: Khasiat Ulam terbitan FAMA

No comments:

Post a Comment