serenemaklong.blogspot.com
KURMA,
salah satu makanan khas bila bulan Ramadan tiba. Rasanya manis dan sering dimakan oleh Rasulullah.
Antara khasiatnya yang
jarang diperkatakan adalah:
·
kurma tidak menyalurkan bakteria dan mikrob.
Ulat yang ada di dalam kurma lama dapat memusnahkan
ameba dan membunuh bakteria yang mungkin menyerang manusia.
·
orang yang
memakan kurma setiap hari tidak akan didekati jin.
·
ekstrak
kurma dapat mengubati kemandulan wanita.
·
menjadi makanan
dan ubat paling penting bagi para angkasawan.
·
kurma lebih
sihat daripada kaviar.
·
sabut pokok
kurma adalah pembersih paling baik bagi tubuh dan dapat melindungi dari
penyakit kulit.
·
kurma
direbus dan diminum seperti teh dapat menggembirakan hati.
·
kurma barhi dianggap eliksir bagi lelaki
kerana dapat menggiatkan kelenjar dan menguatkan saraf.
·
setiap 100
gram kurma mengandungi 318 kalori, setara dengan 315 kalori yang terkandung
dalam setiap 100 gram madu.
·
sebutir
kurma dapat membekalkan kalori yang cukup untuk aktiviti seharian.
·
makanan
paling baik untuk askar di medan perang kerana membekalkan kalori, menguatkan
dan menggiatkan kelenjar adrenal.
·
terdapat
sejenis pokok kurma yang mati seiring dengan kematian pemiliknya.
ada 1,450 jenis kurma di seluruh dunia.
ada 1,450 jenis kurma di seluruh dunia.
·
mengandungi
protein tumbuhan yang mudah dicerna.
·
mengandungi
vitamin A, B, C, biotin, riboflavin, dan lainnya.
·
bermanfaat
mengubati kekurangan darah kerana kandungan zat besinya tinggi.
·
dapat
menguatkan rahim ketika melahirkan kerana mengandungi hormon pitosin yang
mengatur proses kelahiran.
·
dapat
mencegah keradangan kerana mengandung antiseptik dan antirematik.
·
mengandungi
kadar serat baik yang membantu gerakan usus dan mencegah sembelit.
·
dapat
melindungi usus besar dari kanser.
·
mengekang
nafsu makan.
·
jenis kurma berkalori
paling rendah adalah ‘ajwah Madinah, razizi,
dan rabi’ah, sementara hulwah ha`il hanya memiliki tidak lebih 67 kalori
setiap 100 gram, sesuai untuk mengawal berat badan.
·
jenis kurma
paling banyak mengandungi mineral, vitamin, potasium dan besi adalah rabi’ah
Madinah.
·
dapat
mengurangi ketegangan saraf akibat aktiviti kelenjar tiroid melampau.
·
dapat
mengurangi rasa lapar pada orang yang berpuasa.
·
dapat
menyediakan perut untuk menerima makanan dan mencegah sembelit.
·
dapat
melancarkan kencing dan mencuci ginjal.
·
dapat
membersihkan liver dari racun dan meredakan pergolakan saraf.
·
kurma basah (rutab)
mengandungi kadar gula tinggi yang mudah dicerna dan diserap seperti glukosa.
·
kurma basah
dapat menurunkan tekanan darah bagi perempuan hamil dan menormalkannya ketika
prakelahiran.
·
kurma basah
dapat membersihkan usus besar (kolon) sehingga bermanfaat untuk membantu dan memudahkan
proses melahirkan.
·
kurma
terdiri dari 21% air, sejumlah besar vitamin, 2,1% protein, 18% lemak, 73% gula
dan 3% serat.
·
kandungan
kalori dari 1 kg kurma sama dengan kandungan 1 kg daging.
·
kandungan
nutrisi 1 kg kurma mentah setara dengan 3 kg makanan lain.
·
dapat
memelihara kelembapan dan kecerahan mata serta menajamkan pandangan pada malam
hari.
·
dapat
melembabkan usus sehingga memeliharanya dari radang dan infeksi.
·
membekalkan
tubuh dengan fosfor yang membantu proses berfikir.
·
memakan
kurma sebelum makan pagi dapat membunuh cacing.
·
dianggap
sebagai makanan paling baik di gurun kerana dapat disimpan dalam masa yang lama
tanpa rosak.
·
kadar serat
dalam kurma pada fasa rutab sekitar 2% dan meningkat hingga 4% pada kurma yang
disimpan.
·
makanan tahan lama.
·
mengandung glutathione yang baik sebagai antioksidan.
No comments:
Post a Comment