Sunday, April 26, 2015
Khasiat Pandan
Ini antara pokok WAJIB tanam dirumah, boleh tanam di tanah, dipasu, senang Jaga dan sukakan air. Ia berguna untuk menurunkan darah tinggi.Rebus beberapa helai daun pandan dengan sukatan 2 gelas air. Didihkan sehingga airnya tinggal kira-kira setengah gelas sahaja. Minum airnya. Amalan minum air rebusan daun pandan secara kerap dikatakan dapat membantu mematikan kuman dalam darah agar tubuh lebih sihat. Daun pandan yang dicampur dalam masakan membantu melembutkan daging. Masukkan daun pandan semasa memasak untuk mengelakkan makanan atau minuman daripada lekas basi. Perah dan dapatkan air daun pandan lebih kurang 5 titik. Amalkan minum air perahan tersebut bersama dengan pisang. Ikat atau potong daun pandan kecil-kecil ke dalam bekas dan letakkan ke dalam kereta atau almari rumah untuk menghilangkan bau hapak dan sebagai penghalau lipas semulajadi.Ia mampu bertahan selama 2 minggu. Juga digunakan untuk menghilangkan bau buah durian dalam kereta. Kisarkan dengan sedikit air dan tapis. Sesuai untuk dijadikan pewarna asli makanan atau minuman. Akarnya direbus dan diminum oleh wanita yang baru melahirkan anak. Amalkan secara berterusan selama 40 hari.Daun pandan wangi yang dilayur, boleh digunakan untuk membuat ketupat atau membakar ayam. Mampu mewangikan pengat,nasi lemak, nasi putih, sirap dan berbagai jenis bubur.Ia boleh digunakan sebagai pewangi bedak sejuk dan pewangi asli bunga rampai.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment