Wednesday, February 19, 2014

Petua Dapur

serenemaklong.blogspot.com
Tip-tip dapur untuk pengetahuan semua... UDANG TAHAN LAMA: Udang yang disimpan lama di dalam peti sejuk pasti menjadi hitam di bahagian kepala dan kulitnya. Untuk menjadikannya lebih tahan lama, campurkan udang dengan perahan air limau nipis, kemudian simpan dalam peti sejuk selama beberapa hari. MELEMBUTKAN DAGING: Campurkan beberapa helai daun nangka dalam masakan yang mengandungi daging dan biarkan seketika. Tekstur daging akan lebih lembut dan mudah dimakan. NASI BAU HANGIT: Untuk mengelakkan bau hangit pada nasi, ambil beberapa tangkai cili kering dan masukkan ke dalam nasi, biarkan seketika. LEMAK SUP BERKUMPUL: Untuk mengatasi masalah lemak pada permukaan sup, ambil ketulan ais dan bungkus dengan kain bersih. Letakkan kain sekitar lemak yang terhasil dan lemak akan melekat pada kain berkenaan. AYAM DAN DAGING BERBAU HANYIR: Ambil sedikit tepung gandum dan beberapa helai daun limau purut, kemudian ramaskan bersama ayam dan daging, biarkan seketika. IKAN MELEKAT DI KUALI: Mengangkat ikan yang digoreng agak sukar jika tidak begitu garing. Antara petua ialah ambil beberapa asam keping dan masukkan ke dalam kuali ketika menggoreng ikan. Ikan akan lebih mudah diangkat dan tidak hancur. KEKALKAN KESEGARAN AYAM: Ayam yang dipotong tidak perlu dibersihkan, sebaliknya ambil tepung gandum dan lumurkan pada setiap ketulan ayam yang dipotong itu. Kemudian, simpan ayam di dalam bekas yang bertutup rapat di dalam peti sejuk. Bersihkan ayam berkenaan jika hendak memasaknya. SAYURAN TAHAN LEBH LAMA: Sebelum menyimpan sa¬yuran yang baru dibeli, jangan cuci sayuran untuk mengelakkan ia cepat busuk. Bagi sayuran hijau, masukkan ke dalam bekas tanpa tutup dan tambah sedikit perahan limau nipis untuk mengekalkan kesegarannya. SAYUR KEMBALI SEGAR DENGAN CUKA: Untuk mengembalikan kesegaran sayur, rendam sayuran dalam air yang dicampurkan sedikit cuka selama beberapa minit. Selain dapat mengembalikan kesegaran sayur, cuka juga bertindak menghilangkan kotoran pada sayur yang direndam tadi. MENGHILANGKAN PAHIT PERIA: untuk menghilangkan pahit, potong peria dan rendam dalam air berisi garam halus. Biarkan selama 25 minit, toskan dan masak peria mengikut resipi kesukaan. SEGARKAN TAUGE: Jika ingin menyimpan lebihan tauge yang tidak habis digunakan, masukkan tauge ke dalam bekas berisi air.Kemudian masukkan asam keping ke dalam bekas dan simpan.
PANDUAN MEMILIH SAYURAN DAN BUAH-BUAHAN: Pilih sayur dan buah yang segar dan cerah warnanya. Buah-buahan dan sayuran jenis bunga perlu kelihatan cantik bentuknya dan keras.Untuk buah-buahan dan sayuran jenis buah, elak daripada mengambil bahan yang kulitnya kelihatan berkedut serta mengandungi banyak air. Untuk sayuran jenis kekacang, pilih yang cerah warnanya dan rangup apabila dipatahkan. Sayuran jenis akar atau bebawang perlu keras apabila ditekan dan mengandungi banyak air.Sayuran jenis pucuk hendaklah berwarna cerah, segar. (Sumber:hmetro.com.my)

No comments:

Post a Comment