Wednesday, November 23, 2016

Petua Masak Nasi



Petua Membuat Nasi

1. Cuci beras: cuci beras tidak boleh melebihi 3 kali, kerana melebihi 3 kali akan membuat serat dalam beras hilang, dan
akan membuat wangi dari beras berkurang.
2. Rendam Beras: rendam dulu beras yang ingin dimasak dengan air dingin selama 1 jam. Dengan begini beras akan menyerap air, dan setelah dimasak, nasi akan kelihatan sangat penuh.
3. Nisbah Beras dan Air: ketika di masak, nisbah beras dan air adalah 1:12. Boleh juga disukat dengan jari telunjuk kita sebagai tolak ukurnya, asalkan air sampai ruas pertama dari jari telunjuk kita saja sudah cukup.
4. Tambah Wangi: kalau beras di rumah adalah beras yang sudah sangat lama, jangan khuatir, beras lama setelah dikukus akan tetap memiliki aroma yang sama dengan nasi baru. Dengan menambahkan sedikit garam, beras lama pun akan menjadi nasi yang aromanya tidak
kalah dengan beras baru.
5. Ketika memasak nasi, tambahkan sedikit garam, dan minyak masak, itu akan membuat nasi menjadi kenyal
6. Teteskan sedikti cuka di dalam air, dan hasil dari nasi yang di masak akan menjadi wangi.
7. Sisa nasi dikukus sekali lagi dan taburkan sedikit garam,akan membuat rasa nasi seperti nasi baru.


No comments:

Post a Comment