serenemaklong.blogspot.com
KUCAI memang sedap jika dimasak kacau goreng dengan udang. Ia juga mempunyai khasiat yang tinggi seperti berikut:
·
Mengubati sakit tekak, juga sakit perut yang
ringan.
·
Melindungi
daripada penyakit jantung, angin ahmar dan
membantu tubuh menentang bakteria penyebab penyakit.
·
Meredakan senggugut,
keputihan, darah tinggi dan sembelit. Kucai juga mampu meningkatkan kebolehan
tubuh mencerna lemak.
·
Merangsang
selera makan, membersihkan hidung tersumbat, mengurangkan kembung dan mencegah
nafas berbau.
·
Agen antiseptik untuk
membunuh bakteria jahat yang terdapat dalam usus dan menjadi perangsang dalam
proses pengecutan serta pengembangan usus.
·
Sumber
vitamin C yang mampu mencegah selesema dan mempercepatkan penyembuhan dengan
cara membantu tubuh mengeluarkan mukus/lendir. Ini disebabkan adanya sebatian
sulfur dalam kucai yang berupa ekspektoran (perembes kahak) semulajadi.
·
Menurunkan
tahap kolesterol menerusi kemampuannya merangsang tubuh mencerna lemak.
No comments:
Post a Comment