Monday, January 20, 2014

Garam

serenemaklong.blogspot.com
GARAM penting bagi tukang masak, suri rumahtangga dan siapa saja yang suka masak. Selama ini kita disogok dengan fakta palsu - kononnya garam boleh menyebabkan darah tinggi. Ini protokol yahudi. Untuk perubatan penyakit rohani, air perlu dicampur garam terutama yang melibatkan sihir dan santau. Kenapa? Allah mencipta garam untuk menarik toksik/asid/racun dalam darah atau tubuh dan juga penarik unsur-unsur negatif. Pengamal Perubatan Islam menggunakan garam untuk membersih rumah atau memagar rumah. Garam perlu ditabur di sekeliling rumah. Garam juga merupakan unsur yang boleh mengimbangi semula sistem tubuh kita.
Bagaimanapun garam boleh jadi rosak apabila dimasak atau bertindakbalas dengan suhu tinggi/panas. Kalau hendak memasak, gunalah garam bukit dan jangan bubuh garam ketika makanan menggelegak atas dapur. Tutup api dan biar suhu turun dulu. Baru letak garam. Cara ini dipanggil bubuh garam atas darat, seperti yang orang Arab lakukan. Mereka bubuh garam semasa hendak makan. Sebab? Garam ada natrium dan potasium. Tubuh perlu potasium lebih. Kalau dalam suhu panas, garam hanya tinggal natrium. Potasium rosak dalam suhu panas. Sebab itulah kena darah tinggi. Seelok-eloknya di tempat makan sentiasa ada semangkuk kecil garam. Wallahu'alam. Semoga bermanfaat.

No comments:

Post a Comment