serenemaklong.blogspot.com
PRODUK organik memang alternatif
lebih menyihatkan berbanding produk biasa, namun ramai menganggapnya sekadar
“pilihan gaya hidup”. Persoalan yang bermain di kepala ialah: Berbaloikah harga tinggi yang dibayar untuk produk organik?
Mungkin jawapannya adalah - memang mahal tetapi berbaloi bila pembelian kita dapat membantu mereka yang
kurang bernasib baik.
Janda Baik yang terletak di
tengah-tengah Banjaran Titiwangsa merupakan tempat bermulanya rumah kebajikan Nur
Zaharah yang ditubuhkan pada 2005 oleh Datin Norjan Noor. Di sinilah kanak-kanak dan remaja di antara
usia empat hingga 20 tahun ditempatkan.
Rumah bagi kanak-kanak dan remaja
lelaki adalah di Kampung Chemperoh, manakala kanak-kanak dan remaja perempuan
pula di Kampung Sum Sum Hilir. Dari jauh, bangunan yang terbina di tempat ini seperti
tidak ada apa-apa keistimewaan. Namun bila dilihat dari dekat, ternyata di
kelilingnya terdapat kawasan seluas satu hektar yang menghijau. Di sinilah letaknya ladang
organik yang diguna untuk menjana pendapatan bagi penghuni Rumah Nur Zaharah.
Pengurus rumah dan ladang amal ini
ialah Encik Yahya Yusof, 29 tahun, bapa kepada dua orang anak. Beliau
berkelulusan undang-undang Islam dari Universiti Sains Islam di Nilai, Negeri
Sembilan, dan pernah menimba pengalaman menguruskan rumah-rumah kebajikan
ketika berada di Singapura.
Di Ladang Nur Zaharah ini, beliau menanam
berbagai jenis sayuran berdaun seperti kalian, sawi dan siu pak choy. Sekali
seminggu, pekerja-pekerja upahan bermotosikal datang mengambil dan menghantar kotak-kotak
berisi sayuran segar seberat 3 kg terus ke rumah pelanggan-pelanggan, di mana
30 daripadanya tinggal di Kuala Lumpur.
Mereka mengambil langkah proaktif ini
kerana tidak mahu bergantung semata-mata kepada derma pihak kerajaan dan orang
ramai. Setiap bulan, ladang organik menghasilkan
pendapatan RM4,000 sebulan. Bagaimanapun, jumlah ini tidak dapat menampung
perbelanjaan 41 orang penghuni yang umumnya mencapai sehingga RM25,000 sebulan.
Untuk pendapatan tambahan, mereka menyewakan
sebuah kandang kambing. Najis kambing yang diberi percuma oleh penternak penyewa
digunakan sebagai baja tanaman.
Selain itu, mereka turut menguruskan
sebuah Kedai Kraf & Kafe di mana kopi yang dihidangkan datang daripada
ladang kopi mereka sendiri. Hiasan kraf di kedai ini pula diperbuat daripada
bahan kayu asli dan juga bahan kitar semula.
Dengan suasana udara yang segar,
disertai bahan makanan organik tanaman sendiri, penghuni Rumah Nur Zaharah
jarang menghadapi masalah pemakanan. Mereka adalah penghuni yang aktif kerana setiap
Sabtu mereka membantu menyenggara ladang. Setiap penghuni mempunyai pokok
sendiri. Bila pokok mengeluarkan hasil, rasa bangga bagaikan tidak terkata,
seolah-olah telah berjaya menghasilkan sebuah mahakarya.
Harapan Yahya ialah ladang organik
tersebut mampu menjana cukup pendapatan bagi membiayai pengurusan Rumah Nur Zaharah dalam masa 10 tahun.
SISIPAN
TAMBAHAN
Proses
perladangan organik sebenarnya telah dirintis oleh Nutrilite, pengeluar makanan
kesihatan yang merupakan anak syarikat Amway, syarikat jualan langsung
terkemuka di dunia.
Berikut
ini adalah proses yang Nutrilite amalkan di ladang-ladangnya:
Memasukkan nitrogen ke dalam tanah
Legume
ditanam untuk memasukkan nitrogen ke dalam tanah yang diperlukan untuk
tumbesaran tanaman.
Mengguna cacing tanah untuk
pengudaraan
Menambah
nutrien organik ke dalam tanah dengan membiarkan cacing tanah mengorek menerusi
tanah supaya akar boleh tumbuh secara meluas.
Menutup tanah dengan pelapik plastik
Selepas
ditutup dengan pelapik plastik, legume akan layu di bawah cahaya matahari dan
diguna sebagai bahan kompos.
Menanam tumbuhan yang dikehendaki
Sebaik
sahaja tanah kaya nutrien itu telah tersedia, tumbuhan pun ditanam, dengan menggunakan
air bawah tanah untuk pengairan.
Melindungi tanaman menurut yang
dikehendaki alam
Larva
kumbang, lalat, burung helang dan burung jampuk dapat membantu melindungi tanaman daripada serangga,
burung-burung dan makhluk perosak lain.
Memetik tumbuhan ketika ia berada di peringkat
paling berkhasiat
Tumbuhan
dipetik pada peringkat paling berkhasiat. Hanya bahagian yang mempunyai nilai
paling berkhasiat dikumpulkan.
Menggunakan biri-biri sebagai pembersih
ladang
Kawanan
bebiri digembala untuk meragut tunggul-tunggul di ladang selepas tanaman
dipetik.
Mengekalkan pembajaan tanah pada masa
rang (fallow)
Selepas
penanaman dan pemetikan selama 3-4 tahun, ladang akan di biarkan rang (fallow) selama
setahun. Tempoh ini membolehkan tanah itu dibajak, dipulih dan disuburkan.
(Rujukan: TheStar & Amway)
Salam...saya pelajar UPM....sgt beminat untuk melawat ke ladang ini setelah membaca artikel ini...boleh kah saya mendapatkan nombor yg patut dihubungi untuk tindakan lanjut?
ReplyDelete