serenemaklong.blogspot.com
Resipi Kek Cawan Vegetarian ini saya perolehi daripada sebuah akhbar Inggeris tempatan. Keadaannya yang tidak mengandungi bahan bersumber haiwan menjadikannya istimewa berbanding kek cawan biasa.
Bahan-bahannya:
240g tepung biasa
3 ½ sudu teh serbuk penaik
2 sudu teh susu tepung
180g marjerin
145g gula perang lembut
½ sudu teh esen vanila
145 ml susu segar
140g buah-buahan campuran
Caranya:
Ayak tepung, serbuk penaik dan susu tepung bersama-sama.
Pukul marjerin dan gula perang sehingga ringan.
Masukkan esen vanila dan perlahan-lahan tuang susu segar ke dalamnya. Terus memukulnya sehingga bergaul rata.
Kaupkan bahan-bahan kering ke dalamnya.
Masukkan buah-buahan campuran.
Sudukan campuran kek ini ke dalam cawan-cawan kertas yang diisikan ke dalam dulang berbentuk cawan.
Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 160 darjah C selama 15 minit atau sehingga kekuningan dan telah masak bila ditusuk dengan lidi pencucuk.
No comments:
Post a Comment