Thursday, November 11, 2010
Khasiat Ulam (Bahagian 3)
Ulam adalah makanan pembuka selera yang istimewa dan boleh dipelbagaikan cara menghidangnya. Makanan kaya khasiat ini lazimnya dimakan segar atau dicelur seketika sahaja supaya zatnya tidak hilang.
PUDINA
Menta avensis
Khasiat bagi 100 gram bahagian yang boleh dimakan:
Tenaga - 40.0 kalori
Lembapan - 89.0 %
Protein - 3.4 gram
Lemak - 0.8 gram
Karbohidrat - 4.7 gram
Serat - 1.0 gram
Abu - 1.1 gram
Kalsium - 216.0 miligram
Fosforus - 50.0 miligram
Besi - 3.5 miligram
Natrium - 120.0 miligram
Kalium - 2150.0 miligram
Beta Karotena - 1620.0 mikrogram
Tiamin (B1) - 0.21 miligram
Aktiviti Vit. A - 270.0 mikrogram
Riboflavin (B2) - 0.1 miligram
Niasin - 0.4 miligram
Asid Askorbik (Vit. C) - 124.0 miligram
Bahagian dan cara dimakan
Daun yang segar dimakan sebagai ulam bersama sambal belacan, sambal kelapa dan sambal udang. Boleh juga dibuat sebagai campuran laksa.
SILOM
Oenanthe javanica
Khasiat bagi 100 gram bahagian yang boleh dimakan:
Tenaga - 26.0 kalori
Lembapan - 91.6 %
Protein - 1.1 gram
Lemak - 0.4 gram
Karbohidrat - 4.4 gram
Serat - 1.0 gram
Abu - 1.5 gram
Kalsium - 138.0 miligram
Fosforus - 43.0 miligram
Besi - 2.3 miligram
Natrium - 310.0 miligram
Kalium - 2610.0 miligram
Beta Karotena - 3080.0 mikrogram
Aktiviti Vit. A - 513.0 mikrogram
Riboflavin (B2) - 0.31 miligram
Asid Askorbik (Vit. C) - 60.5 miligram
Bahagian dan cara dimakan
Daun dan batang yang lembut dimakan sebagai ulam, kerabu dan laksa. Sebagai ulam, ia sesuai dimakan dengan sambal belacan, sambal kelapa, sambal udang dan sambal ibunda.
ULAM RAJA
Cosmos caudatus
Khasiat bagi 100 gram bahagian yang boleh dimakan:
Tenaga - 17.0 kalori
Lembapan - 93.1 %
Protein - 2.9 gram
Lemak - 0.4 gram
Karbohidrat - 0.4 gram
Serat - 1.6 gram
Abu - 1.6 gram
Kalsium - 270.0 miligram
Fosforus - 37.0 miligram
Besi - 4.6 miligram
Beta Karotena - 5700.0 mikrogram
Aktiviti Vit. A - 950.0 mikrogram
Riboflavin (B2) - 0.24 miligram
Asid Askorbik (Vit. C) - 64.6 miligram
Bahagian dan cara dimakan
Daun dan batang muda dimakan dengan sambal belacan, sambal kelapa dan sambal udang atau dibuat kerabu.
JERING
Pithcolobium lobatum
Khasiat bagi 100 gram bahagian yang boleh dimakan:
Tenaga - 102.0 kalori
Lembapan - 73.3 %
Protein - 5.8 gram
Lemak - 0.3 gram
Karbohidrat - 18.9 gram
Serat - 1.2 gram
Abu - 0.5 gram
Kalsium - 29.0 miligram
Fosforus - 60.0 miligram
Besi - 5.5 miligram
Tiamin (B1) - 10.0 miligram
Bahagian dan cara dimakan
Sebelum dimakan kulitnya dibuang kemudian direbus atau dimakan segar bersama sambal belacan, sambal udang atau sambal kelapa. Pucuk yang masih merah khas untuk dijadikan ulam.
KACANG BENDI
Hibiscus esculentus
Khasiat bagi 100 gram bahagian yang boleh dimakan:
Tenaga - 31.0 kalori
Lembapan - 90.5 %
Protein - 1.7 gram
Lemak - 0.1 gram
Karbohidrat - 5.9 gram
Serat - 1.0 gram
Abu - 0.8 gram
Kalsium - 77.0 miligram
Fosforus - 32.0 miligram
Besi - 1.5 miligram
Natrium - 30.0 miligram
Kalium - 80.0 miligram
Beta Karotena - 200.0 mikrogram
Aktiviti Vit. A - 33.0 mikrogram
Riboflavin (B2) - 0.1 miligram
Niasin - 0.7 miligram
Asid Askorbik (Vit. C) - 48.5 miligram
Bahagian dan cara dimakan
Kacang bendi dicelur dan dimakan dengan sambal belacan.
KACANG BOTOR
Psophocarpus tetragonolobus
Khasiat bagi 100 gram bahagian yang boleh dimakan:
Tenaga - 23.0 kalori
Lembapan - 92.0 %
Protein - 2.2 gram
Lemak - 0.2 gram
Karbohidrat - 3.1 gram
Serat - 2.1 gram
Abu - 0.4 gram
Kalsium - 36.0 miligram
Fosforus - 31.0 miligram
Besi - 0.8 miligram
Natrium - 30.0 miligram
Kalium - 80.0 miligram
Beta Karotena - 423.0 mikrogram
Aktiviti Vit. A - 71.0 mikrogram
Riboflavin (B2) - 0.1 miligram
Niasin - 0.5 miligram
Asid Askorbik (Vit. C) - 11.3 miligram
Bahagian dan cara dimakan
Buah muda dimakan mentah atau dicelur tanpa dipotong. Sesuai dimakan dengan sambal belacan. Pucuk muda juga boleh dibuat ulam.
Sumber: Khasiat Ulam terbitan FAMA
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment