Thursday, November 11, 2010
Khasiat Ulam (Bahagian 1)
Ulam adalah makanan pembuka selera yang istimewa dan boleh dipelbagaikan cara menghidangnya. Makanan kaya khasiat ini lazimnya dimakan segar atau dicelur seketika sahaja supaya zatnya tidak hilang.
ARING-ARING/ KEMAK JANTAN
Eclipta alba
Khasiat bagi 100 gram bahagian yang boleh dimakan:
Tenaga - 39.0 kalori
Lembapan - 88.0 %
Protein - 2.3 gram
Lemak - 0.9 gram
Karbohidrat - 5.5 gram
Serat - 1.1 gram
Abu - 2.2 gram
Kalsium - 195.0 miligram
Fosforus - 10.0 miligram
Besi - 3.3 miligram
Beta Karotena - 11100.0 mikrogram
Aktiviti Vitamin A - 1850.0 mikrogram
Asid Askorbik (Vit. C) - 37.0 miligram
Bahagian dan cara dimakan
Daun lembut dan pucuk dimakan segar sebagai ulam bersama sambal tempatan
BELUNTAS
Pluchea indica
Khasiat bagi 100 gram bahagian yang boleh dimakan:
Tenaga - 60.0 kalori
Lembapan - 81.8 %
Protein - 2.9 gram
Lemak - 0.2 gram
Karbohidrat - 11.7 gram
Serat - 1.0 gram
Abu - 2.4 gram
Kalsium - 223.0 miligram
Fosforus - 22.0 miligram
Besi - 2.9 miligram
Beta Karotena - 1850.0 mikrogram
Aktiviti Vitamin A - 308.0 mikrogram
Tiamin (B1) - 0.1miligram
Asid Askorbik (Vit.C) - 81.8miligram
Bahagian dan cara dimakan
Pucuk atau daun muda dijadikan sebagai pembuka selera, dimakan segar atau dicelur bersama sambal belacan atau dibuat kerabu.
PUCUK BETIK
Khasiat bagi 100 gram bahagian yang boleh dimakan:
Tenaga - 59.0 kalori
Lembapan - 83.3 %
Protein - 5.6 gram
Lemak - 0.4 gram
Karbohidrat - 8.3 gram
Serat - 1.0 gram
Abu - 1.4 gram
Kalsium - 290.0 miligram
Fosforus - 25.0 miligram
Besi - 6.4 miligram
Beta Karotena - 17340.0 mikrogram
Aktiviti Vit. A - 2890.0 mikrogram
Riboflavin (B2) - 0.37 mikrogram
Asid Askorbik (Vit. C) - 124.0 mikrogram
Bahagian dan cara dimakan
Daun muda atau pucuk dimakan sebagai ulam bersama sambal belacan dan dibuat kerabu. Bunga betik dijadikan ulam dan dibuat kerabu.
DAUN KESUM
Khasiat bagi 100 gram bahagian yang boleh dimakan:
Tenaga - 58.0 kalori
Lembapan - 82.4 %
Protein - 3.9 gram
Lemak - 0.4 gram
Karbohidrat - 9.8 gram
Serat - 2.1 gram
Abu - 1.4 gram
Kalsium - 154.0 miligram
Fosforus - 12.0 miligram
Besi - 4.2 miligram
Beta Karotena - 9000.0 mikrogram
Aktiviti Vit. A - 1500.0 mikrogram
Asid Askorbik (Vit. C) -118.0 miligram
Bahagian dan cara dimakan
Daun dimakan terus sebagai ulam dan sesuai dimakan dengan sambal belacan, sambal kelapa atau sambal udang. Daun kesum biasa digunakan untuk membuat laksa dan masak asam pedas. Enak juga dibuat kerabu.
PUCUK GAJUS
Anacardium occidentale
Khasiat bagi 100 gram bahagian yang boleh dimakan:
Tenaga - 35.0 kalori
Lembapan - 89.1 %
Protein - 3.8 gram
Lemak - 0.2 gram
Karbohidrat - 4.5 gram
Serat - 1.5 gram
Abu - 0.9 gram
Kalsium - 53.0 miligram
Fosforus - 29.0 miligram
Besi - 3.5 miligram
Beta Karotena - 3920.0 mikrogram
Aktiviti Vit. A - 653.0 mikrogram
Riboflavin (B2) - 1.19 miligram
Asid Askorbik (Vit. C) - 91.0 miligram
Bahagian dan cara dimakan
Pucuk muda atau daun yang lembut dimakan bersama sambal belacan, sambal kelapa dan sambal udang atau boleh dibuat kerabu.
Sumber: Khasiat Ulam terbitan FAMA
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment