Sunday, November 21, 2010

Khasiat Ulam (Bahagian 4)

Ulam adalah makanan pembuka selera yang istimewa dan boleh dipelbagaikan cara menghidangnya. Makanan kaya khasiat ini lazimnya dimakan segar atau dicelur seketika sahaja supaya zatnya tidak hilang.   

KACANG PANJANG
Vigina sinensis

Khasiat bagi 100 gram bahagian yang boleh dimakan:
Tenaga - 33.0 kalori
Lembapan - 91.2 %
Protein - 2.1 gram
Lemak - 0.9 gram
Karbohidrat - 4.0 gram
Serat - 1.4 gram
Abu - 0.4 gram
Kalsium - 61.0 miligram
Fosforus - 33.0 miligram
Besi - 5.0 miligram
Natrium - 120.0 miligram
Kalium - 53.0 miligram
Beta Karotena - 513.0 mikrogram
Aktiviti Vit. A - 86.0 mikrogram
Tiamin (B1)- 0.1 miligram                                         
Riboflavin (B2) - 0.13 miligram
Niasin - 0.6 miligram
Asid Askorbik (Vit. C) - 21.9 miligram

Bahagian dan cara dimakan
Kacang panjang dimakan mentah atau dicelur dan dipotong bila dihidang. Sesuai dimakan dengan sambal belacan.

PERIA
Momordica charantia

Khasiat bagi 100 gram bahagian yang boleh dimakan:
Tenaga - 16.0 kalori
Lembapan - 94.5 %
Protein - 0.8 gram
Lemak - 0.1 gram
Karbohidrat - 2.9 gram
Serat - 0.9 gram
Abu - 0.8 gram
Kalsium - 56.0 miligram
Fosforus - 10.0 miligram
Besi - 6.1 miligram
Natrium - 17.0 miligram
Kalium - 116.0 miligram
Beta Karotena - 140.0 mikrogram
Aktiviti Vit. A - 23.0 mikrogram
Tiamin (B1) - 0.08 miligram
Riboflavin (B2) - 0.07 miligram
Asid Askorbik (Vit. C) - 53.0 miligram

Bahagian dan cara dimakan
Jenis panjang, sebelum dimakan, disyorkan potong halus sebelum direbus. Bagi peria katak, rebus bulat-bulat dan potong untuk dihidang. Kedua-dua jejnis dimakan dengan sambal belacan.

PETAI
Parkia speciosa

Khasiat bagi 100 gram bahagian yang boleh dimakan:
Tenaga - 124.0 kalori
Lembapan - 69.0 %
Protein - 10.0 gram
Lemak - 1.8 gram
Karbohidrat - 16.9 gram
Serat - 1.0 gram
Abu - 1.3 gram
Kalsium - 126.0 miligram
Fosforus - 20.0 miligram
Besi - 3.4 miligram
Natrium - 80.0 miligram
Kalium  - 2260.0 miligram
Tiamin (B1) - 0.15 miligram
Asid Askorbik (Vit. C) - 32.7 miligram

Bahagian dan cara dimakan
Buah muda dimakan mentah atau dimasak bersama sambal tumis. Pucuk muda dan tangkai bunga boleh juga dimakan sebagai ulam.

TERUNG       
Soanum melogena

Khasiat bagi 100 gram bahagian yang boleh dimakan:
Tenaga - 30.0 kalori
Lembapan - 91.2 %
Protein - 1.7 gram
Lemak - 0.1 gram
Karbohidrat - 5.6 gram 
Serat - 1.0 gram
Abu - 0.4 gram             
Kalsium - 15.0 miligram
Fosforus - 20.0 miligram
Besi - 0.6 miligram
Natrium - 9.0 miligram
Kalium - 55.0 miligram
Beta Karotena - 90.0 mikrogram
Aktiviti Vitamin A - 15.0 mikrogram
Riboflavin (B2)  -  0.05 miligram
Niasin  -  0.7 miligram
Tiamin (B1) -  0.07 miligram
Asid Askorbik (Vit C) - 18.4 miligram 

Bahagian dan cara dimakan
Selain dimasak, terung direbus bulat-bulat sehingga lembut dan dipotong sebelum dihidang. Sesuai dimakan dengan sambal belacan.

KUNYIT MUDA
Curcuma Domestica

Khasiat bagi 100 gram bahagian yang boleh dimakan:
Tenaga -  335.0 kalori
Lembapan - 14.2 %
Protein - 2.3 gram
Lemak - 5.0 gram
Karbohidrat - 70.2 gram
Serat - 3.2 gram
Abu - 5.1 gram
Kalsium - 146.0 miligram
Fosforus - 284.0 miligram
Besi - 18.6 miligram
Beta Karotena -  30.0 mikrogram
Aktiviti Vit. A - 5.0 mikrogram
Niasin - 2.3 miligram

Bahagian dan cara dimakan
Kunyit mudah boleh dimakan mentah bersama sambal belacan dan sesuai dibuat asam cuka
air.

LENGKUAS
Languas galanga

Khasiat bagi 100 gram bahagian yang boleh dimakan:
Tenaga - 4.0 kalori
Lembapan - 89.0 %
Protein - 0.9 gram
Lemak - 0.7 gram
Karbohidrat - 7.4 gram
Kalsium - 25.0 miligram
Besi - 2.1 miligram

Bahagian dan cara dimakan
Umbut dan sulur muda lengkuas boleh dimakan terus atau direbus. Sesuai dimakan dengan sambal belacan.

Sumber: Khasiat Ulam terbitan FAMA

No comments:

Post a Comment